Extrema dreaptă câștigă în România
BBC comentează alegerile din România, după ce Călin Georgescu a ajuns să se califice în turul 2 al alegerilor prezidențiale cu un scor de peste 20%.
Un candidat de extremă-dreapta, pro-Rusia, a luat un avans surpriză în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, rezultatele preliminare plasându-l pe rivalul său pro-european pe locul apropiat, scrie BBC despre clasarea lui Georgescu peste Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
Rezultate oficiale la 99% voturi numărate: Cursă de infarct între Ciolacu și Lasconi
Cu 96% din voturi numărate, ultranaționalistul Călin Georgescu era pe 22%, iar Marcel Ciolacu, premierul, avea 20%, potrivit Biroului Electoral Central.
Prezentarea puternică a lui Georgescu, care nu are un partid propriu, și a făcut campanie în mare măsură pe platforma de socializare TikTok, a fost cea mai mare surpriză a alegerilor.El este acum pe cale să se alăture lui Ciolacu într-un tur final pentru președinție, pe 8 decembrie.
Asta ar reprezenta o dilemă pentru milioanele de români care au votat pentru alți candidați. O opțiune ar fi să ne unim pe populistul social-democrat Ciolacu, o figură din establishment care ar continua drumul pro-occidental al României.
Susținerea lui Georgescu, care a promis suveranității României, este alternativa.
Georgescu, care nu aparține niciunui partid, a jurat și el să pună capăt a ceea ce el numește supunerea față de Uniunea Europeană și NATO, în special în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. El a condamnat scutul NATO de apărare antirachetă balistică de la Deveselu, România.
Rezultatul final al acestei runde va fi cunoscut mai târziu luni, când se vor număra voturile din capitala București și din marea diaspora românească.
Campania s-a concentrat în mare parte pe creșterea costului vieții, România având cea mai mare pondere a UE de oameni expuși riscului de sărăcie.
Sondajele la ieşirea din sondaj publicate mai devreme duminică au sugerat că Ciolacu a avut o conducere dominantă şi au proiectat că candidata de centru-dreapta, Elena Lasconi, va ocupa locul al doilea.
Numărul actual îl plasează însă pe Lasconi pe locul trei cu 18%, iar un alt naționalist, George Simion, pe locul patru.
Președintele în România are un rol în mare măsură simbolic, dar o influență considerabilă în domenii precum politica externă.
Prezența la vot a fost de 51%, similară cu cea de acum cinci ani.