Rusia recrutează sute de mercenari yemeniți pentru a lupta în Ucraina
Rusia a recrutat sute de mercenari din Yemen pentru a lupta în războiul său împotriva Ucrainei, a informat Financial Times (FT) pe 24 noiembrie.
Recruții au spus FT că li s-au promis locuri de muncă profitabile, „salarii mari” și chiar cetățenie rusă. Cu toate acestea, după ce au ajuns în Rusia cu ajutorul unei companii legate de Houthi, ei au fost „introduși cu forța în armata rusă și trimiși în primele linii în Ucraina”, potrivit raportului.
FT a descris operațiunea drept o „operațiune de trafic în umbră”, subliniind legăturile din ce în ce mai adânci dintre Kremlin și militanții Houthi susținuți de Iran din Yemen.
De la începutul invaziei sale pe scară largă, Moscova s-a bazat pe diferite metode pentru a înrola migranți și cetățeni străini pentru a compensa pierderile grele pe câmpul de luptă evitând în același timp mobilizarea la scară largă.
Rapoartele indică faptul că Rusia a recrutat persoane din Nepal, Somalia, India, Cuba și alte națiuni.
Coreea de Nord a trimis, de asemenea, aproximativ 10.000 de soldați în Rusia, dintre care mulți sunt staționați în vestul Oblast Kursk și sunt angajați în luptă, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului în timpul unui briefing din 12 noiembrie.
În octombrie, Wall Street Journal (WSJ) a dezvăluit că militanții Houthi din Yemen au folosit date satelitare rusești pentru a viza navele din Marea Roșie cu drone și rachete. Informațiile privind țintirea au fost furnizate prin intermediul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, permițând houthiților să-și extindă atacurile.
Această colaborare demonstrează cât de departe este dispus să meargă președintele rus Vladimir Putin pentru a destabiliza ordinea politică și economică occidentală, a raportat WSJ. Analiştii sugerează că Moscova urmăreşte să stimuleze tulburările din Orientul Mijlociu până în Asia pentru a distrage atenţia Statelor Unite.
Potrivit FT, trimisul special al SUA pentru Yemen, Tim Lenderking, a confirmat că Rusia „urmează în mod activ contacte” cu houthii, inclusiv discuții care implică transferuri de arme. Deși Lenderking a refuzat să detalieze, el a remarcat că personalul rus din Sana’a facilitează acest dialog.
„Tipurile de arme care se discută sunt foarte alarmante și le-ar permite houthiilor să vizeze mai bine navele din Marea Roșie și, potențial, dincolo”, a declarat Lenderking pentru FT.