Știrile Zilei

Trump și Ucraina negociază un nou acord mai amplu. Ce diferă față de propunerea inițială


Administrația Trump a propus un nou acord mai amplu cu Ucraina privind mineralele, potrivit a trei persoane familiarizate cu negocierile în curs și unui rezumat al unui proiect de propunere obținut de Reuters, informează Rador Radio România.

Potrivit surselor, SUA și-au revizuit propunerea inițială, care nu oferă Ucrainei garanții de securitate viitoare, dar îi cere să contribuie la un fond comun de investiții cu toate veniturile obținute din utilizarea resurselor naturale gestionate de întreprinderi de stat și private pe teritoriul ucrainean.

Termenii propuși de Washington depășesc cu mult acordul discutat în zilele premergătoare întâlnirii controversate din Biroul Oval de luna trecută dintre președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, care a condus, potrivit unei surse, negocierile pentru Statele Unite, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Centralele nucleare ucrainene nu intră în discuție

Conform rezumatului, propunerea nu face nicio mențiune cu privire la preluarea de către SUA a proprietății asupra centralelor nucleare ucrainene, un aspect despre care a vorbit Donald Trump. Preşedintele Trump a declarat că un acord privind mineralele va contribui la asigurarea unui acord de pace, oferind SUA un interes financiar în viitorul Ucrainei. De asemenea, el consideră că acesta este modul în care America își recuperează o parte din zecile de miliarde de dolari pe care le-a acordat Ucrainei sub formă de ajutor financiar și militar de la invadarea Rusiei, în urmă cu trei ani.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, James Hewitt, a refuzat să confirme termenii ultimei propuneri, dar a declarat că acordul va consolida relația dintre SUA și Ucraina. „Acordul privind mineralele oferă Ucrainei oportunitatea de a forma o relație economică durabilă cu Statele Unite, care reprezintă baza pentru securitate și pace pe termen lung”, a declarat James Hewitt. Ministerul de externe al Ucrainei nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

O versiune anterioară a acordului propunea un fond comun de investiții în cadrul căruia Ucraina ar fi contribuit cu 50% din veniturile obținute din profiturile viitoare ale extracției resurselor naturale deținute de stat. De asemenea, aceasta prevedea că SUA și Ucraina vor dezvolta împreună resursele minerale ale Ucrainei.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button