are cea mai accentuată dezvoltare și se transformă într-un jucător regional important
Oraşul Oradea este unul dintre municipiile cu cea mai accentuată dezvoltare în anii post-pandemie, iar în prezent se află la doar 5% faţă de nivelul economic şi turistic la care se situa înainte de 2020, susţine Csaba Ludescher, reprezentant al Asociaţiei Ospitalităţii Bihor, membră a Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FPIOR). Iar orașul Oradea nu e avantajos doar pentru industria ospitalității, ci și pentru industrie: Primăria Oradea a anunţat joi că municipiul a fost ales pentru dezvoltarea unei investiţii strategice în valoare de 50 milioane de euro pentru producţia de baterii de stocare a energiei, realizată de compania românească Sinteza SA, în parteneriat cu gigantul american Lockheed Martin. Aceste evoluții vin în contextul în care președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, ar putea intra în politica mare de la București după alegerile prezidențiale, numele său fiind vehiculat pentru o funcție de top în administrația centrală.
„Lucrăm într-un parteneriat public privat solid, între Primăria Oradea, Consiliul Judeţean, asociaţiile de dezvoltarea turismului – precum Visit Oradea – şi antreprenori locali, organizaţi în federaţii regionale şi naţionale.
Drept dovadă, oraşul Oradea este unul dintre municipiile cu cea mai accentuată dezvoltare în anii post-pandemie. În momentul de faţă, se află la doar 5% faţă de nivelul economic şi turistic la care se situa înainte de 2020. Suntem unul dintre oraşele care şi-au revenit într-un timp foarte scurt, pentru că Oradea are, cu adevărat, un mare potenţial turistic internaţional”, a afirmat Csaba Ludescher.
La rândul său, Corina Martin, secretar general FPIOR a subliniat că Oradea este „unul dintre cele mai bune modele de dezvoltare şi promovare a Destinaţiei din România”.
Corina Martin, împreună cu secretarul general adjunct al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Danut Bogdan, au avut recent o întâlnire de lucru cu Mihai Jurcă, city managerul Oradea şi preşedinte al Visit Oradea, organizaţia care promovează Oradea ca Destinaţie.
„Oradea este unul dintre oraşele din România în care industria ospitalităţii a cunoscut cel mai puternic reviriment după pandemie. Numărul unităţilor de cazare a crescut anual cu peste 15%, iar investiţiile au atins anul trecut o valoare record, în milioane de euro.
Şi la nivelul întregului judeţ Bihor, anul acesta, în vară, staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai au atins un grad de ocupare de aproximativ 90%. Atractivitatea judeţului va creşte anul viitor, când Primăria Sânmartin va demara amenajarea celui mai mare aquapark din regiune, cu o capacitate de 5.000 de locuri şi o valoare a investiţiei de 40 milioane de euro”, a menţionat Corina Martin.
Conform sursei citate, în cadrul FPIOR se monitorizează şi analizează periodic situaţia industriei din fiecare judeţ.
„Urmărim ca patronatele noastre membre să fie implicate în parteneriate reale cu primăriile şi consiliile lor judeţene, în dezvoltarea şi promovarea destinaţiei pe care o reprezintă.(…) Primăriile ce administrează staţiuni turistice şi consiliile judeţene ce administrează destinaţii turistice trebuie să facă dezvoltarea şi administrarea destinaţiei numai împreună si prin asociere cu operatorii privaţi din industria locală a ospitalităţii – reuniţi în patronate HoReCa locale, iar forma de organizare consacrată european este asocierea în Organizaţii de Management de Destinaţie (OMD – uri).
În Oradea, strategiile de promovare derulate de Visit Oradea şi de Asociaţia de Management de Destinaţie Bihor au atras evenimente şi campanii care au convins un număr record de turişti să aleagă Oradea, şi nu alte oraşe destinaţii. Anul 2024 a adus o nouă ediţie a campaniei „Oradea cu drag”, cu o serie de beneficii şi gratuităţi şi anul acesta”, se menţionează în comunicat.
Potrivit FPIOR, peste 80 de parteneri HoReCa (unităţi de cazare, restaurante şi cafenele) s-au înscris la ediţia 2024 „Oradea cu drag”. La fel ca în anii anteriori, prin intermediul acestei campanii, turiştii cazaţi la una dintre unităţile de cazare partenere din Oradea pentru minimum două nopţi consecutive s-au putut bucura şi anul acesta de o serie de beneficii.
Oradea devine un pol strategic în tranziţia energetică europeană, printr-o investiţie americană în producţia de baterii
Proiectul este cofinanţat cu 25 de milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi reprezintă o premieră europeană, poziţionând Oradea pe harta inovării tehnologice.
„Oradea devine un pol strategic în tranziţia energetică europeană printr-o investiţie de 50 milioane de euro în producţia de baterii de stocare pe termen lung. Noua fabrică va produce electrolit negativ pentru bateriile de mari dimensiuni GridStar Flow, utilizate în stocarea pe termen lung a energiei. Fabrica, programată să fie operaţională în vara anului 2026, va produce anual 30.000 de tone de electrolit negativ, devenind cea mai mare unitate de acest tip din lume”, se arată în comunicatul primăriei.
Potrivit sursei citate, scrisoarea de intenţie pentru licenţierea producţiei de electrolit a fost semnată miercuri, la Bucureşti, de vicepreşedintele pentru Afaceri Internaţionale la Lockheed Martin, Ray Piselli, şi directorul general al Sinteza SA, Gelu Stan, în prezenţa ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Aceasta marchează „un pas important în eforturile României de a accelera tranziţia verde şi de a atrage investiţii strategice”.
„GridStar Flow reprezintă o abordare inovatoare pentru a face faţă provocărilor de securitate energetică, esenţială pentru securitatea secolului 21. Suntem încântaţi să sprijinim obiectivele României în materie de eficienţă şi securitate energetică şi aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să ne extindem relaţia cu România prin cooperări în domeniile apărării, energiei şi educaţiei”, a declarat Ray Piselli.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a evidenţiat relevanţa proiectului, afirmând că GridStar Flow oferă o soluţie esenţială pentru tranziţia verde a Uniunii Europene, precum şi pentru rezilienţa şi securitatea energetică, atât pentru aplicaţii civile, cât şi militare.
„Strategia energetică a României urmăreşte să îmbunătăţească aprovizionarea cu energie, să modernizeze infrastructura şi să consolideze eficienţa energetică”, a subliniat ministrul.
Directorul de la Sinteza a evidenţiat impactul acestei investiţii pentru companie şi pentru Europa.
„Pentru Sinteza, acest proiect reprezintă o oportunitate clară de a avansa semnificativ atât nivelul tehnologic, cât şi modelul nostru de afaceri. În plus, întreaga investiţie are o importantă componentă etică, menită să contribuie pozitiv la tranziţia energetică verde în Europa”, a spus Gelu Stan.
Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a afirmat că o astfel de investiţie, a unei companii americane strategice, arată că mediul investiţional din Oradea a ajuns la maturitate deplină. În acelaşi timp, va duce la o competiţie mai mare între angajatori pe piaţa muncii, cu o evidentă creştere a nivelului salarial în Oradea.
„Prezenţa Lockheed Martin în Oradea sperăm să reprezinte, în primă fază, şi un cap de pod pentru investiţii ulterioare, care ar putea viza furnizori pentru toate elementele bateriilor, nu doar producţia de la Sinteza şi, desigur, posibile alte proiecte ale colosului american”, a declarat şi city managerul Oradiei, Mihai Jurcă.
Noua fabrică de baterii, care va contribui la securitatea energetică şi la modernizarea economiei locale, demonstrează angajamentul administraţiei locale din Oradea de a susţine inovaţia şi investiţiile cu impact strategic, se mai precizează în comunicat.