Meteo

noi avertizări de cod roșu și portocaliu


Meteorologii au emis un cod roșu de viscol pentru mai multe județe din zona montană, însoțit de avertizări cod portocaliu și galben pentru alte regiuni ale țării. Vortexul polar care a ajuns în România a adus viscol puternic, ninsori abundente și temperaturi scăzute. Șefa ANM, Elena Mateescu. anunță că vremea rea va mai persista câteva zile.

„Este primul cod roșu pentru fenomene de iarnă, viscol foarte puternic la altitudini de peste 1.700 m, în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița. Aici, vântul va bate cu viteze de peste 120 km/h, reducând vizibilitatea spre zero și troienind zăpada depusă”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, într-un interviu exclusiv la Antena 3 CNN.

Avertizarea de cod roșu va fi în vigoare mâine între orele 5:00 și 14:00. În paralel, două coduri portocalii vor afecta alte regiuni. „De la ora 2:00 până la ora 14:00 mâine, intensificările de vânt vor atinge 70-85 km/h în zonele joase ale județelor Caraș-Severin, Timiș și Arad.

De asemenea, până la ora 20:00, zona înaltă a Carpaților Meridionali, local Carpații Occidentali și Orientali, va fi afectată de ninsori abundente care vor depune strat de zăpadă de peste 30 cm”, a adăugat Mateescu.

În prezent, un cod galben de intensificări ale vântului și viscol afectează Dobrogea, sudul Munteniei și al Olteniei, sudul Transilvaniei și zonele montane. „Vântul suflă cu 50-70 km/h, iar pe creste ajunge la 80-90 km/h, viscolind ninsoarea. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă a ajuns la 37 cm, iar la Vârful Omu la 26 cm. În zonele joase din Transilvania și Moldova, zăpada are între 2 și 14 cm grosime”, a precizat directorul ANM.

Sedinţă a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă la Ministerul Mediului / Situaţia din întreaga ţară, monitorizată / Hidrologii nu se aşteaptă la probleme deosebite

Ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, joi, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), în contextul avertizărilor emise de către meteorologi, care anunţă înrăutăţirea vremii, vânt şi ninsori şi au emis primul cod roşu de viscol. Situaţia din întreaga ţară va fi monitorizată şi se va in terveni cu echipe acolo unde este necesar. Hidrologii au precizat că nu se aşteaptă la probleme deosebite.

”Şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN, COD PORTOCALIU şi COD ROŞU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). La întâlnire au participat reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ai Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor”, anunţă, joi, Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă, conform News.ro.

Potrivit sursei citate, ministrul Mircea Fechet a dispus ca toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu să fie informate în timp real despre evoluţia fenomenelor meteorologice şi fie pregătite pentru intervenţie, dacă situaţia o va impune:

”ANM a emis primul cod roşu pentru acest sezon de iarnă, o schimbare radicală termică cu minime negative în toată ţara. Vreau să fim siguri că monitorizăm cu atenţie situaţia şi asigurăm transmiterea tuturor informaţiilor necesare şi către Ministerul Transporturilor şi Ministerul Energiei. Pentru a mă asigura de o comunicare rapidă, am avut chiar în această dimineaţă o discuţie telefonică cu directorul CNAIR, Cristian Pistol. Voi discuta şi cu ministrul energiei, Sebastian Burduja şi îi voi transmite concluziile Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă convocat astăzi. Colegii de la ANM vor transmite toate informaţiile privind evoluţia meteo şi către aceste ministere pentru a putea fi pregătite, la nevoie”, a subliniat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

”Comitetul de astăzi vizează avertizările meteorologice pe care ANM le-a actualizat în această dimineaţă, este primul cod roşu pentru fenomene de iarnă din sezonul rece care tocmai a început. Vitezele vântului la rafală vor fi de peste 120 km/h, la altitudini mai mari de 1700 metri, în judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş şi Dâmboviţa, unde va fi viscol foarte puternic care va putea determina reducerea vizibilităţii spre zero şi troienirea stratului de zăpadă”, a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii INHGA au informat că în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat probleme din punct de vedere hidrologic, iar pe baza prognozelor şi în funcţie de evoluţia situaţiei meteo, este posibil ca în cursul zilei de mâine să fie emise atenţionări hidrologice de cod galben, însă fără probleme deosebite.

”Specialiştii ANAR nu anticipează probleme care să fie provocate de cantităţile de precipitaţii care urmează să cadă, pentru că, în acest moment, gradul de umplere al lacurilor este de aproximativ 55%”, mai arată reprezentanţii Ministerlui Mediului.

TIR-uri blocate pe DN 1, în judeţul Braşov. În zonă ninge: drumarii reclamă că vehiculele nu sunt echipate corespunzător

Mai multe TIR-uri au rămas blocate, joi, pe DN 1, în judeţul Braşov, în zona localităţii Perşani, unde ninge. Sensul de mers spre Braşov este blocat şi se circulă dificil pe celalalt sens. Drumarii reclamă că vehiculele nu sunt echipate corespunzător.

”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN 1 Braşov-Făgăraş, la kilometrul 206, în apropierea localităţii Perşani, judeţul Braşov, mai multe autotrenuri au rămas imobilizate pe suprafaţa de rulare. În zonă sunt semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare”, a transmis, joi, Centrul Infotrafic.

Sursa citată a precizat că traficul rutier este blocat pe sensul de mers spre Braşov, circulându-se îngreunat pe celălalt fir.

Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, care intervin pe toate drumurile din administrare, reclamă că vehiculele nu sunt echipate corespunzător, neavând cauciucuri de iarnă sau, şi dacă au, acestea sunt stricate.

Centrul Infotrafic: Lapoviţă şi ninsoare slabă în mai multe judeţe ale ţării / Pe DN 18, în Maramureş, mai multe camioane au rămas blocate pe şosea / Copaci căzuţi pe linia ferată, în judeţele Braşov şi Harghita

Poliţiştii anunţă, joi, că, la ora prânzului, se circulă în condiţii de lapoviţă şi ninsoare slabă în mai multe judeţe ale ţării, iar pe DN 18, în Maramureş, mai multe camioane au rămas blocate pe şosea, Fraficul feroviar este, de asemena, blocat de copaci căzuţi pe linia ferată, în judeţele Braşov şi Harghita.

”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, sunt semnalate precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare slabă şi se circulă în condiţii de iarnă în zona înaltă a judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Neamţ şi Prahova. Nu sunt impuse restricţii de circulaţie şi se acţionează cu utilaje pentru curăţarea carosabilului şi împrăştierea de material antiderapant”, anunţţă, joi, Centrul Infotrafic.

Potrivit poliţiştilor, pe DN 18, în zona localităţii Borşa, judeţul Maramureş, mai multe camioane au rămas blocate pe şosea nin cauza ninsorii viscolite.

”Traficul rutier se desfăşoară pe un sens, alternativ. Acţionează utilaje pentru deszăpezire şi se estimează reluarea normală a traficului după ora 13.00”, a mai transmis sursa citată.

În judeţul Harghita, din cauza mai multor copaci căzuţi pe calea ferată, traficul feroviar este blocat pe Magistrala CFR 400 Braşov – Satu Mare, în zona staţiei CF Subcetate Mureş.

De asemenea, din cauza unor copaci căzuţi pe calea ferată, traficul feroviar se desfăşoară pe un singur fir, pe Magistrala 300 Braşov-Predeal, judeţul Braşov.

”Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti-Constanţa şi A3 Bucureşti-Braşov, se circulă preponderent pe un carosabil umed, pe alocuri fiind semnalate precipitaţii sub formă de ploaie. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, sfătuim conducătorii auto să nu depăşească limitele legale de viteză, să evite depăşirile periculoase, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule, să se asigure temeinic înainte de fiecare manevră şi să nu urce la volan dacă au consumat alcool sau substanţe interzise, adoptând o conduită preventivă şi responsabilă pe tot parcursul traseului”, a mai transmis Centrul Infotrafic.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button