Stiri TV

Bursele europene au închis miercuri în scădere, trase în jos de sectorul auto, din cauza ameninţării tarifare


Acţiunile europene au închis în scădere miercuri, sectorul auto fiind puternic afectat după ce a apărut perspectiva unor noi tarife vamale din partea SUA, transmite CNBC citat de news.ro

Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 0,7%, în timp ce sectorul auto a pierdut 2,6%, extinzând pierderile după ce un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNBC că preşedintele american Donald Trump ar putea anunţa noi taxe vamale chiar din cursul zilei de miercuri.

Totuşi, bursele britanice au contrazis tendinţa regională: FTSE 100 a urcat cu 0,3%, iar FTSE 250 a crescut cu 0,28%.

Între timp, costurile de împrumut ale Marii Britanii au scăzut, în contextul unui val de date economice şi anunţuri fiscale primite pozitiv de pieţe. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale britanice pe 2 şi 10 ani au scăzut cu aproximativ 3 puncte de bază până la ora 16:45 (Londra).

Ziua a început cu publicarea inflaţiei din Regatul Unit, care a arătat o încetinire neaşteptată a creşterii preţurilor, până la 2,8% în februarie. Datele au alimentat speranţele privind o traiectorie mai clară de reducere a dobânzilor din partea Băncii Angliei, ceea ce a dus la deprecierea lirei în raport cu dolarul american şi euro.

Ministrul britanic de Finanţe, Rachel Reeves, a prezentat în cursul după-amiezii actualizarea bugetului de primăvară, confirmând aşteptările privind reduceri de cheltuieli în domeniul ajutoarelor sociale şi al asistenţei externe, alături de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Guvernul şi-a reafirmat, de asemenea, angajamentul de a creşte cheltuielile pentru apărare până la 2,5% din PIB şi de a reforma regulile de urbanism pentru stimularea creşterii economice, respectând totodată ”regulile fiscale” asumate.

Imediat după discursul lui Reeves, Oficiul pentru Administrarea Datoriei Publice a anunţat că intenţionează să emită obligaţiuni guvernamentale în valoare de 299,2 miliarde de lire sterline (385,5 miliarde de dolari) pentru anul fiscal 2025-2026 — o sumă uşor mai mare decât anul trecut, dar sub estimarea de 304 miliarde făcută de instituţiile financiare într-un sondaj Reuters. Aşa cum se anticipa, planul include o reducere semnificativă a proporţiei de obligaţiuni cu maturitate lungă, din ce în ce mai puţin populare, ceea ce a calmat temerile legate de suprasaturarea pieţei.

”Reacţia pieţei arată că guvernul a calibrat corect aşteptările în prealabil… transmit un semnal clar pieţelor financiare că nu vor cheltui la întâmplare, bazându-se pe faptul că investitorii vor acoperi nota de plată,” a declarat George Lagarias, economist-şef la Forvis Mazars, pentru CNBC.

Deşi dimensiunea pachetului de obligaţiuni este una dintre cele mai mari din istorie, reacţia pieţelor a fost totuşi favorabilă.

”Randamentele la obligaţiunile guvernamentale au crescut în ultimele săptămâni, dar guvernul a plătit acest preţ anticipat pentru a evita volatilitatea neaşteptată. Cu volatilitatea anticipată te poţi descurca; cu cea neaşteptată îţi poţi pierde guvernarea,” a concluzionat Lagarias.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button