Știrile Zilei

‘El este principalul vinovat pentru tot ceea ce se întâmplă astăzi’


Guvernul SUA a anunţat marţi că revizuieşte recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver, iar sociologul Vladimir Ionaș a identificat trei posibili vinovați pentru această criză.

  • Context: Guvernul SUA a anunţat marţi că revizuieşte recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP) pentru a asigura respectarea cerinţelor stricte de securitate ale VWP. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite suspendă punerea în aplicare a Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetăţenii români, arată un comunicat al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), care nu indică în mod specific pentru cât timp se aplică această măsură.

„Haideți sa vorbim intr-o nota sincera și deschisa despre problema vizelor. Cine cunoaște SUA stie ca deciziile luate în ultima perioada a mandatului unei administrații sunt discutate și luate cu acceptul echipei viitorului Presedinte. Decizia referitoare la Romania a fost luata cu un hei-rup de către Administrația Biden pe ultima 100 de metri. Ceea ce știm astazi cu siguranta este ca în cele mai multe cazuri dialogul intre echipa Biden și echipa Trump nu a existat. Probabil în cazul României nu s-a discutat nimic, a fost o decizie luata de administrația democrata”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, pe pagina sa de Facebook.

Cine e vinovat?

„Pe fondul unei imagini negative (la nivel politic) a României în randul multor politicieni și nu numai din Partidul Republican, pe fondul lipsei totale de dialog politic intre România și administrația Trump, Secretarul pentru Securitate Interna din SUA (Ministrul de Interne) avea în fata un dosar despre România! Este o surpriza decizia? Probabil ca da. Este frustranta? Oho, foarte tare.

A cui este vina?

  • Pai sa începem cu Presedintele. Presedintele Iohannis. Este principalul vinovat pentru tot ceea ce se intampla astazi.
  • Apoi a unor băieți care, din interes politic, financiar etc au folosit pârghiile pe care le aveau pentru a distruge imaginea politica a României în interiorul MAGA. Si le-a ieșit foarte bine.
  • Apoi a partidelor mari din România. Care de ani de zile cred ca politica se face ca la nivel de județ. Nu avem politicieni care sa înțeleagă cum se face politica mare. Nu stiu sa folosească institutiile, nu stiu cum sa-si construiască relatii externe. Cele doua partide mari au câte 2, 3 persoane care ii „păcălesc” de ani de zile că ei reprezintă soluția pe externe. Și uite unde i-a dus aceasta soluție.

Rezolvare exista. Rapida și pe termen lung. Dar e nevoie de voința. Si stam prost rau la capitolul voința”, a concluzionat sociologul Vladimir Ionaș.

Ce a anunțat SUA?

„Această pauză va rămâne în vigoare până când Statele Unite îşi finalizează revizuirea”, se spune în comunicat, relatează News.ro.

Românii care doresc să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri pe termen scurt trebuie să solicite în continuare viza de neimigrant („B”) corespunzătoare la o ambasadă sau consulat al Statelor Unite, precizează DHS.

Programul de scutire de vize (Visa Waiver Program – VWP), administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (Department of Homeland Security – DHS) în consultare cu Departamentul de Stat, permite cetăţenilor din ţările desemnate să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism pentru şederi de până la 90 de zile fără viză. În schimb, ţările respective trebuie să permită cetăţenilor şi resortisanţilor SUA să călătorească fără viză în ţările lor pentru o perioadă similară de timp în scopuri de afaceri sau turistice.

Pe lista ţărilor participante la Visa Waiver publicată pe site-ul DHS, România figura până acum cu menţiunea „urmează să fie anunţată”. În prezent, în tabelul cu ţări, în dreptul României figurează menţinea „pusă pe pauză”.

De la înfiinţarea sa în 1986, VWP a evoluat într-un parteneriat de securitate cuprinzător cu mulţi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii, menţionează DHS.

VWP utilizează o abordare pe mai multe niveluri, bazată pe riscuri, pentru a detecta şi a împiedica teroriştii, infractorii şi alţi actori de rea-credinţă să călătorească în Statele Unite, explică DHS.

Participarea la VWP impune ţărilor să-şi intensifice cooperarea cu Statele Unite în domeniul combaterii terorismului, al aplicării legii şi al imigraţiei. Această cooperare – adesea dublată de îmbunătăţiri semnificative ale capacităţilor, sistemelor şi proceselor proprii ale ţărilor pentru a îndeplini cerinţele programului – are ca rezultat o securitate mult sporită atât pentru Statele Unite, cât şi pentru ţara participantă la VWP.

Abordarea DHS include evaluări periodice ale riscurilor la nivel naţional privind impactul participării fiecărei ţări participante la programul VWP asupra securităţii naţionale a SUA şi asupra intereselor de aplicare a legii, inclusiv asupra intereselor de aplicare a legii privind imigraţia, reaminteşte DHS.

Persoanele eligibile care utilizează VWP pentru a călători în Statele Unite sunt supuse unui control amănunţit înainte de plecarea lor în Statele Unite, la sosirea în porturile de intrare din Statele Unite şi în timpul oricărei călătorii aeriene ulterioare în Statele Unite.

DHS consolidează continuu VWP pentru a îmbunătăţi atât securitatea, cât şi prosperitatea poporului american, precizează comunicatul.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button