A fost doar un ‘ghinion’
Preşedintele american Donald Trump a minimalizat marţi cazul legat de divulgarea din eroare a unor planuri militare secrete unui jurnalist, calificându-l drept „ghinion”, pe fondul acuzaţiilor din partea opoziţiei democrate de incompetenţă crasă şi de punere în pericol a securităţii naţionale, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
Donald Trump, învestit în funcţie în ianuarie, a apreciat într-o declaraţie telefonică pentru postul de televiziune NBC că adăugarea jurnalistului la un grup de discuţii confidenţiale a fost „singura problemă în două luni şi, în cele din urmă, nu una gravă”.
El a adăugat că Mike Waltz, consilierul său pentru securitatea naţională, al cărui cont din mesageria Signal s-a aflat la originea scurgerii, şi-a „învăţat lecţia”.
„Nu s-a discutat despre niciun fel de ‘plan de război'” şi „nicio informaţie clasificată nu a fost transmisă cu ocazia acestei discuţii”, susţine într-un mesaj postat pe platforma X purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
Jeffrey Goldberg, redactorul şef al prestigioasei reviste The Atlantic, a publicat luni un amplu rticol în care detaliază schimburile de mesaje între înalţi oficiali americani cu privire la un plan de atac militar împotriva rebelilor houthi din Yemen, într-un grup de pe serviciul de mesagerie Signal la care a fost adăugat din greşeală, de către utilizatorul contului lui Mike Waltz.
Printre participanţii la grupul de discuţii s-au numărat directorul comunităţii de informaţii americane, Tulsi Gabbard, şi şeful CIA, John Ratcliffe, care urmează să fie audiaţi marţi de o comisie a Senatului, audiere ce fusese programată înainte de dezvăluirile revistei care apare lunar.
Executivul american a ales o postură de sfidare, în timp ce opoziţia democrată cere o anchetă şi sancţiuni individuale
Mike Waltz şi-a „învăţat lecţia şi este un tip de treabă”, a declarat Donald Trump, citat tot de NBC, dând vina pe „unul dintre angajaţii” consilierului său.
Jeffrey Goldberg relatează mesajele primite, zi de zi, de la conceperea planului până la loviturile din 15 martie împotriva rebelilor yemeniţi, inclusiv reticenţa manifestată faţă de această acţiune a vicepreşedintelui JD Vance.
El susţine că a văzut un plan de atac detaliat, cu informaţii privind ţintele şi derularea operaţiunii, pe care nu le-a reprodus, din motive de securitate naţională.
O breşă spectaculoasă pentru prima putere mondială, care a confirmat autenticitatea lanţului de mesaje, notează AFP.
Din grup mai făceau parte şeful diplomaţiei, Marco Rubio, şi secretarul apărării, Pete Hegseth, între alţii
„Vorbiţi despre un aşa-zis jurnalist viclean şi foarte discreditat, care şi-a făcut o profesie din răspândirea de mistificări de nenumărate ori”, a declarat presei acesta din urmă luni. „Nimeni nu a transmis niciun plan de război şi asta este tot ce am de spus despre asta”, a adăugat Pete Hegseth.
Numirea lui Hegseth, fost prezentator la Fox News, la conducerea Pentagonului a fost validată la limită în Senat, din cauza lipsei sale de experienţă şi a unei istorii personale marcate de o acuzaţie de agresiune sexuală şi de mărturii despre consumul de alcool.
„Casa Albă încearcă să înţeleagă cum numărul lui (Jeffrey) Goldberg a fost adăugat din greşeală la grup”, a adăugat Karoline Leavitt, atacându-l pe jurnalist, care – potrivit ei – este „bine cunoscut pentru înclinaţiile sale senzaţionaliste”. The Atlantic este o publicaţie care este adeseori foarte critică la adresa lui Donald Trump.
Liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a denunţat luni „una dintre cele mai stupefiante (breşe de securitate) de mulţi, mulţi ani”, în timp ce alte voci din opoziţie au criticat ceea ce consideră a fi incompetenţa locotenenţilor lui Donald Trump, aleşi pentru loialitatea lor înainte de toate.
Fondatorul Signal, un serviciu de mesagerie apreciat de jurnalişti pentru confidenţialitatea pe care o promite, s-a grăbit să-şi laude produsul pe X, unde abundă glumele despre acest caz.
„Există o mulţime de motive bune pentru a fi pe Signal. Unul dintre ele este acum posibilitatea ca vicepreşedintele Statelor Unite să te includă din întâmplare într-o discuţie de grup despre coordonarea operaţiunilor militare sensibile”, spune în glumă Moxie Marlinspike.