Stiri TV

Dezvăluiri șocante! Hoții ar fi distrus Coiful de aur de la Coțofenești, în timpul jafului de la muzeul din Olanda. Ce au văzut anchetatorii pe imagini


Coiful de aur de la Coțofenești, care a fost sustras de la muzeul din Olanda, este cel mai probabil deteriorat. Dovadă stau imaginile de pe camerele de supraveghere obţinute de anchetatori, în care se vede că hoţii, în graba lor, l-ar fi aruncat pe calea de evacuare.

Directorul demis al Muzeului Național de Istorie a României a dezvăluit unei publicaţii olandeze că hoţii ar fi încercat să mai ia un coif de aur, dar nu l-au putut scoate din vitrina în care era expus, scrie antena3.ro.

Din informațiile de până acum, se pare că sistemul de securitate, care trebuia să degajeze fum în sala în care se aflau obiectele dacice, nu a funcționat. Altfel spus, potrivit spuselor directorului demis de la Muzeul Național de Istorie al României pentru presa olandeză, se pare că nu s-a degajat acest fum, iar dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, sistemul ar fi funcționat în mod corect. Practic dacă sistemul ar fi funcționat, hoții nu ar fi văzut nimic din ceea ce îi înconjura și jaful nu ar fi fost posibil.

De asemenea, s-a constatat că vitrina în care se afla coiful dacic care a fost furat, a fost spartă după ce a fost lovită cu pumnul de două ori.

Au apărut și informații că piesa de tezaur ar putea să fie deteriorată, pentru că, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din interiorul muzeului olandez, în graba lor, hoții ar fi aruncat coiful de la Coțofenești pe calea de evacuare.

Fostul director al Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti: Securitatea nu a funcționat

Aparate de fum care nu au funcţionat corespunzător şi geamuri de protecţie care s-au spart. Securitatea expoziţiei „Dacia – Empire of Silver and Gold” de la Muzeul Drents nu a funcţionat corespunzător în timpul furtului Coifului de aur de la Coţofeneşti şi a celor trei brăţări de aur.

Aceasta este concluzia lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, fost director al Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti şi curator al expoziţiei. Hoţii au încercat să fure şi un al doilea coif de aur, dar nu au reuşit, relatează publicaţia Dagblad van het Noorden.

Protecţia cu fum a Muzeului Drents din Assen a eşuat. „Spaţiul expoziţional ar fi trebuit să fie umplut cu fum lăptos în câteva secunde de la explozie, în care să nu mai poţi vedea nimic”, spune Oberländer-Târnoveanu. „Nici măcar propriile mâini. În Assen, apariţia fumului a fost prea lentă. De ce mecanismul nu a funcţionat cum trebuie?”.

Oberländer-Târnoveanu a fost directorul Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, de la care Muzeul Drents a împrumutat piesele. El a fost demis de ministrul Culturii în urma furtului de artă. La două luni de la furtul aurului, el are încă întrebări. „Ceea ce nici eu nu înţeleg este: cum au putut vitrinele să se spargă atât de repede? Asta nu ar trebui să fie posibil”.

Anterior, Muzeul Naţional de Istorie a României a criticat şi faptul că noaptea nu era prezent niciun paznic în Muzeul Drents

În noaptea de 24 ianuarie spre 25 ianuarie, infractorii au reuşit să deschidă o uşă a Muzeului Drents cu explozibil. În câteva minute, ei au reuşit să fure cele mai importante comori. Valoarea totală a acestora a fost stabilită la 5,8 milioane de euro.

La puţin mai puţin de o săptămână de la jaf, trei suspecţi au fost arestaţi în Heerhugowaard, iar ulterior un al patrulea. Trei dintre aceştia sunt încă în arest. O femeie a fost eliberată, dar este încă suspectă. Un al cincilea suspect este încă în libertate.

În interesul anchetei, Muzeul Drents nu doreşte să facă nicio declaraţie cu privire la circumstanţele furtului, a declarat instituţia pentru Dagblad van het Noorden.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button