Știrile Zilei

Neurochirurgul Vlad Ciurea explică de câte ore de somn avem nevoie pentru un creier sănătos


Neurochirurgul Vlad Ciurea a subliniat într-o recentă apariție în podcastul La Măruță importanța somnului pentru sănătatea creierului și refacerea celulelor nervoase. El a explicat că un somn odihnitor este esențial pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimerul, și a subliniat că cele mai importante ore pentru refacerea creierului sunt între 22:00 și 24:00.

„Între 22:00 și 24:00 este cel mai bun somn, dovedit. În timpul somnului, celula nervoasă, care este o celulă nobilă, sunt niște scutieri în jur, și acești scutieri sunt reali, se numesc microglie, te odihnești, faci nani, și ei vin în jurul tău. În jurul tău se acumulează tot felul de elemente care sunt în sectorul I, un fel de gunoaie, și atunci te blochează, iar din această situație apar acele boli pe care le spunem neurodegenerative. Alzheimerul apare pe lipsa de legătură între celulele nervoase. Somnul este cel mai bun medicament împotriva Alzheimerului, e școala rusă de pe timpul lui Pavlov, normal celula nervoasă nu poate să lucreze 24 de ore din 24. Au venit nemții cu niște chestii foarte simple: 8 + 8 + 8: deci 8 ore de lucru, 8 ore de odihnă. Mă refer la adult. De ce se culcă găinile, de ce se trezesc cocoșii? Natura este ancestral implantată în creierașul nostru. 8 ore de lucru, 8 ore de administrație și 8 ore de odihnă”, a explicat Ciurea.

În plus, medicul a menționat că durata optimă de somn pentru un adult este de 8 ore, pentru a menține creierul sănătos și a preveni apariția afecțiunilor neurologice, conform gândul.ro.

„8 ore de somn sunt suficiente pentru a menține un creier sănătos și a ne feri de acele boli neurodegenerative”, a adăugat el.

Neurochirurgul a mai subliniat și importanța orei la care ne trezim, recomandând să ne trezim devreme pentru a beneficia de o stare generală de bine. Ciurea a dat exemplu despre rutina sa zilnică: „Somnul de la prânz este foarte important. M-am trezit la ora 5:10, fără să îmi sune ceasul deșteptător, mi-am făcut igiena, am făcut gimnastică, am mâncat liniștit, fără grabă. Mi-am făcut geanta și pe la orele 6:30 am plecat de acasă. La 7 fără un sfert eram deja pe secție.”

Astfel, neurochirurgul a subliniat că un somn de calitate, respectarea unei rutine regulate de odihnă și trezirea devreme sunt factori esențiali pentru menținerea sănătății creierului pe termen lung.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button