Comisia Europeană încearcă să ocolească Ungaria în privința aderării Ucrainei la UE
Comisia Europeană va recomanda ca UE să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina înainte de iulie, când Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului UE, a informat Financial Times (FT) pe 7 iunie.
Belgia, actuala deținătoare a președinției, „avansează în speranța de a obține unanimitatea” pentru acțiunea înainte ca Ungaria să preia președinția la 1 iulie, a spus FT, citând trei persoane familiare cu chestiunea.
Budapesta a menținut legături strânse cu Kremlinul de la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și s-a opus în mod repetat sancțiunilor împotriva Moscovei și a obstrucționat sprijinul UE pentru Kiev.
Politico a mai raportat în mai că oficialii UE și ucraineni fac eforturi pentru a începe negocierile oficiale de aderare până pe 25 iunie, cu o diplomație intensă în desfășurare pentru a convinge Ungaria să renunțe la obiecțiile față de aderarea Kievului.
Ucraina a primit statutul de candidat la aderarea la UE în iunie 2022. În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat lansarea discuțiilor de aderare cu Kiev.
Consiliul European a convenit apoi să deschidă discuțiile de aderare cu Ucraina și Moldova în luna următoare.
Pentru ca discuțiile să înceapă, UE trebuie să fie de acord în unanimitate că Ucraina a luat măsuri pentru a îmbunătăți probleme precum corupția și protecția limbilor minoritare.
„Se așteaptă ca Ungaria să ridice obiecții”, în special cu privire la problema limbii minoritare, a spus FT.
Budapesta a susținut în repetate rânduri că minoritatea etnică maghiară concentrată în sud-vestul Ucrainei este discriminată din cauza legilor lingvistice de la Kiev, o acuzație pe care guvernul ucrainean o neagă.
Ucraina și-a actualizat legea privind minoritățile naționale la sfârșitul anului 2023, în conformitate cu recomandările UE.
Comisia Europeană pretinde, de asemenea, ca discuții oficiale să înceapă cu Moldova, dar Georgia nu va primi undă verde din cauza adoptării de la Tbilisi a legii „agenților străini” „sfidând avertismentele Bruxelles-ului”, a spus FT.