Sport

Şefi din COSR, achitaţi definitiv în dosarul echipamentului de slabă calitate de la Jocurile Olimpice


Curtea de Apel Bucureşti a dispus definitiv, luni, achitarea a patru şefi din Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, în dosarul privind achiziţionarea de echipament de slabă calitate pentru sportivii români care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

Este vorba de Ioan Dobrescu – secretar general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român în 2016, Georgia Mişcă – consilier juridic, Carmen Trocan – director juridic şi Răzvan Silviu Dumbravă – director economic.

În acelaşi dosar a fost achitată şi Ileana Sabina Dumitrache – administratorul firmei care a furnizat echipamentul cu probleme de calitate.

Aceştia au fost trimişi în judecată de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 în decembrie 2020, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

După patru ani de procese, judecătorii au dispus achitarea celor cinci inculpaţi, pe motiv că „fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Procurorii susţineau în rechizitoriu că, în cursul anului 2016, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a achiziţionat de la o societate comercială echipament sportiv pentru asigurarea necesarului delegaţiei României la Jocurile de la Rio, cât şi pentru protocol.

Ulterior, explicau anchetatorii, s-a stabilit că echipamentul sportiv a fost de slabă calitate, aspect ce a dus la „un comportament defectuos al articolelor de echipament sportiv, ce a influenţat caracteristicile de confort pentru sportivii participanţi”.

„Pentru patru dintre inculpaţi, Ioan Dobrescu – secretar general, Georgeia Mişcă – consilier juridic, Carmen Trocan – director juridic şi Răzvan Silviu Dumbravă – director economic, s-a reţinut că, în calitate de reprezentanţi ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu au respectat procedura de achiziţionare a echipamentului sportiv prevăzută de legea privind atribuirea contractelor de achiziţie publică”, indicau procurorii.

Conform acestora, prin încălcarea dispoziţiilor legale, cei patru au semnat contractul de furnizare a echipamentului sportiv în valoare de 715.935 lei, fără TVA (859.122 lei, inclusiv TVA) şi au semnat referatul prin care s-a aprobat plata contravalorii echipamentului sportiv către societatea vânzătoare, cauzând Comitetului Olimpic şi Sportiv Român o pagubă în cuantum de 256.231 lei, fără TVA (307.477,2 lei, inclusiv TVA).

Cea de-a cincea persoană, reprezentantă a societăţii comerciale ce a furnizat echipamentul sportiv, ar fi înlesnit crearea pagubei în patrimoniul COSR prin negocierea condiţiilor de încheiere şi executare a contractului.

Ancheta în acest caz a început după ce presa a relatat că echipamentul pentru sportivii români care participau la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro s-a rupt şi decolorat chiar în timpul întrecerilor.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button