Acţiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a ameninţat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acţiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creştere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood şi ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Anunţul de zilele trecute al lui Trump a oferit puţine detalii. Trump nu a precizat dacă tarifele vor viza filmele de pe platformele de streaming şi cele din sălile de cinema, şi nici nu a precizat dacă tarifele vor fi calculate pe baza costurilor de producţie sau a veniturilor din vânzările de bilete.
Chiar dacă Los Angeles are de mult timp reputaţia de hub al industriei cinematografice, de-a lungul anilor studiourile şi-au transferat producţia peste hotare în locaţii precum Marea Britanie, datorită facilităţilor fiscale şi costurilor mai mici. Niciunul din cele mai bune 10 filme care au concurat în acest an la premiile Oscar nu a fost filmat în oraşul din California.
La debutul şedinţei de tranzacţionare de luni, acţiunile Walt Disney Co, Warner Bros Discovery şi Comcast, proprietarul studiourilor Universal, înregistrau scăderi cuprinse între 0,7% şi 1,7%. O scădere mult mai importantă, de 2,5%, a fost înregistrată înainte de acţiunile Netflix, în condiţiile în care analiştii subliniază că pionierul serviciilor de streaming se bazează pe o reţea globală de producţie pentru a produce conţinut pentru audienţa sa internaţională.
O eventuală forţare a studiourilor să readucă producţia în SUA ar duce la creşterea bugetelor de producţie pentru o industrie care acum se bazează pe un lanţ global de aprovizionare, care filmează în Europa, face activităţile de post-producţie în Canada şi foloseşte echipe de efecte vizuale răspândite în Asia de Sud-Est.
„Creşterea costurilor pentru producerea de filme ar putea face ca studiourile să producă mai puţin conţinut. Există, de asemenea, riscul unor tarife retaliatorii împotriva conţinutului american peste hotare”, a declarat analistul de la Rosenblatt Securities, Barton Crockett.
Liderii din Australia şi Noua Zeelandă, locaţii importante pentru filmele Marvel şi „Stăpânul Inelelor”, au spus că vor apăra industriile cinematografice locale. Sindicatul britanic al lucrătorilor din media Bectu a îndemnat Guvernul să protejeze sectorul „vital” al cinematografiei britanice, avertizând că zeci de mii de locuri de muncă sunt în pericol.
Matthew Stillman, director general la compania cehă Stillking Films, unul dintre cei mai mari producători de conţinut finanţat de SUA în Europa Centrală şi de Est, spune că ameninţarea tarifelor riscă să deraieze planurile globale de producţie. „Aşteptăm claritate cu privire la cum vor fi calculate tarifele şi dacă se aplică pentru producţia internaţională, finanţarea de filme sau distribuţia în SUA, care au toate consecinţe şi complicaţii”, a spus Matthew Stillman.