Stiri TV

5.000 de militari mobilizați într-un ‘loc unic’


Mii de militari NATO participă luna aceasta la un exerciţiu de artilerie la sacră mare, organizat pentru prima oară în Arctica finlandeză, o operaţiune percepută drept o demonstraţie de forţă faţă de Rusia vecină, relatează AFP, conform news.ro.

Detonări de tunuri şi rachete răsună în peisajul înzăpezit şi deluros al Laponiei. Pân[ la 3.600 de militari veniţi din Statele Unite, Suedia, Regatul Unit, Franţa şi alte state membre NATO iau parte aici la exerciţii de tir cu muniţie reală întreaga lună.

Acest exerciţiu face parte din ”Dynamic Front 25” – cel mai mare exerciţiu de artilierie al Alianţei organizat vreodată în Europa, cu exerciţii de tragere în Finlanda, dar şi în Estonia, Germania şi Polonia. În total, 5.000 de militari din state membre ale Alianţei au fost mobilizaţi.

„Aceste antrenamente ale NATO sunt tot mai mult menite să arate altor ţări, mai ales Rusiei, că Alianţa este unită şi capabilă să-şi apere membrii”, subliniază la AFP un cercetător de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaţionale Joel Linnainmaki.

Această ţară nordică, care împarte o frontieră cu o lungime de 1.340 de kilometri cu Rusia, şi-a abandonat decenii de nealiniene militară şi a aderat la NATO după invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022.

Această decizie a înfuriat Moscova, care consideră creşterea prezenţei militare a Alianţei în apropierea frontierelor sale ca pe o provocare şi o ameninţare la adresa securităţii sale.

Colonelul Janne Makitalo conduce exerciţiul din Finlanda, care găzduieşte pe teritoriul său un mare exerciţiu NATO pentru prima oară de la aderare.

Obiecitvul principal este să se lucreze la interoprabilitatea aliaţilor, mai ales la nivelul artileriei, pregătind trupele în condiţiile aspre ale Arcticii, precizează el.

„Bineînţeles, asta transmite mesajul că suntem capabili să ne antrenăm împreună, că ne dezvoltăm mijloacele”, declară el presei.

În opinia sa, „artileria este piesa centrală pe câmpul de luptă, aşa cum a demonstrat experienţa luptelor în Ucraina”.

Nu vede riscul de a provoca adversarul prin desfăşurarea puterii militare a NATO în curtea din spatele casei Rusiei? Nu, respinge el. ”Nu este vorba despre vreo demonstraţie de forţă”, spune el.

Oricum, aderarea Finlandei la NATo a adăugat „280.000 de militari” pe flancul de est al Alianţei.

„Un loc unic”

La Rovajarvi, trupele au luat poziţie, pregătite de tragere, într-un peisaj pustiu, acoperit cu un strat subţire de zăpadă şi gheaţă.

În această perioadă a anului, deasupra Cercului Arctic, soarele răsare către ora 9.30 şi apune şase ore mai târziu, înainte de ora 15.00.

Acest poligon de tir şi zonă de antrenament de peste 1.000 de kilometri pătraţi este cea mai mare din Europa şi-i atrage pe aliaţi, care vor să facă exerciţii în condiţii dificile.

„Este vorba despre un loc de antrenament unic, pentru că este unul dintre cele mai rare locuri” în care poate să fie simulată o situaţie reală de război, subliniază locotenentul Antti-Matti Puisto, şeful secţiei de tir a Brigăzii finlandeze Karelia.

Cu temperaturi care scad în general la minus 20 de grade Celsius – iarna -, Forţele armate finlandeze sunt reputate ca fiind bine antrenate şi echipate pentru a înfrunta frigul extrem.

Un principiu-cheie, dezvăluie locotenentul, este menţinerea căldurii, prin purtarea mai multor straturi de îmbrăcăminte şi prin păstrarea taberelor uscate şi ferite de umiditate.

Căpitanul francez Romain, comandantul Bateriei Ecrins din al 93-lea Regiment de Artilerie de munte, declară AFP că ”obiectivul este să ne punem în practică competenţele de artilerişti şi alpinişti, acţionând într-un mediu foarte rece”.

Brigada Recruţilor şi sergentul Olli Myllymaki tocmai au terminat o serie de exerciţii de tragere cu tancuri de tancul de tip K9 într-on pădure înzăpezită.

„Suntem pe cale să scriem istorie”, apreciază el.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button