27 de comune fără personal medical comunitar în Buzău – 17,66%
Procentul de acoperire a populaţiei cu servicii de asistenţă medicală comunitară în anul 2024, raportat la populaţia judeţului, a fost de 17,66%, se arată într-un studiu al Direcţiei de Sănătate publică (DSP) Buzău, potrivit mediafax.
Potrivit DSP Buzău, asistenţa medicală comunitară are drept scop creşterea accesului populaţiei, în special al grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate, cu precădere la cele centrate pe prevenire. Activităţile şi serviciile de sănătate se adresează persoanelor şi familiilor aflate în situaţii de vulnerabilitate sub pragul sărăciei, care se confruntă cu şomaj, nivel de educaţie scăzut, diferite dizabilităţi, boli cronice, măsuri îndreptate către vârstnici sau tineri sub 18 ani, familii monoparentale sau aflate în risc de excluziune socială.
„La nivelul judeţului Buzău sunt 80 posturi de personal comunitar, distribuite pe 61 unităţi administrativ-teritoriale (70% din totalul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Buzău), respectiv 65 posturi de asistenţi medicali comunitari şi 15 posturi de mediatori sanitari. În mediul urban, acoperirea este de 40%, ceea ce înseamnă că programul se derulează în 2 localităţi urbane din cele 5 localităţi existente (oraş Nehoiu şi oraş Pogoanele). În mediul rural, acoperirea este de 67%, din 82 de localităţi rurale în 55 sunt angajaţi asistenţi medicali comunitari care să furnizeze servicii de asistenţă medicală comunitară persoanelor vulnerabile, 27 localităţi sunt fără. În anul 2024 s-a acordat aviz favorabil pentru înfiinţarea de posturi noi de asistent medical comunitar la nivelul a 4 UAT-uri”, informează DSP Buzău, prin intermediul unui document prezentat în cadrul Colegiului Prefectural.
În context, DSP consideră o necesitate pentru toate comunităţile din judeţ prezenţa asistentului medical comunitar şi a mediatorului sanitar care are scopul de a creşte accesul populaţiei şi, în special, al grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate de bază.
„Populaţia judeţului Buzău a urmat un trend constant de scădere, fiind în număr de 437.672, înregistrând unul din cele mai severe ritmuri de declin. Raportat la populaţia judeţului, procentul de acoperire a populaţiei cu servicii de asistenţă medicală comunitară în anul 2024 a fost de 17,66%. (…) La finalul lunii martie a anului 2024, numărul persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile introduse în catagrafie de către asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari era de 77.312, cu o creştere de 1.009 persoane faţă de anul precedent, procesul fiind dinamic, evolutiv. Având în vedere că, începând cu luna aprilie, Ministerul Sănătăţii a dezvoltat o nouă platformă AMC-MSR, pentru componenta adresată asistenţilor medicali comunitari s-a reluat procesul de identificare, înregistrare şi inventariere a persoanelor din comunitate, în vederea evidenţierii vulnerabilităţilor stării de sănătate şi a evaluării nevoii de servicii de asistenţă medicală comunitară, fiind reintroduse datele în noua aplicaţie”, informează DSP.
Totodată, pe parcursul anului precedent, peste 65.000 de persoane au beneficiat de serviciile de profilaxie primară, secundară şi terţiară acordate de asistenţii medicali comunitari, alte 7.400 fiind consiliate sanitar.