11 operaţii minim invazive făcute cu tehnologii noi, în cadrul unui workshop la SCJU
Echipe medicale mixte din Arad şi Bucureşti au operat 11 pacienţi cu afecţiuni urologice de litiază renală în cadrul unui workshop organizat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, procedurile minim-invazive fiind făcute cu tehnologii noi, potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de SCJU Arad, Secţia Clinică Urologie a fost gazda workshop-ului „Individualizarea strategiei în ureteroscopia flexibilă şi nefrolitotomie percutanată, în litiaza renală”, care a durat două zile şi a fost organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad. Au participat experţi în urologie din ambele centre universitare, medici specialişti şi rezidenţi urologi.
Evenimentul nu a presupus doar sesiuni de discuţii axate pe tratamentul litiazei renale prin metode de ultimă actualitate, ci s-a pus accent şi pe practică, fiind realizate 11 intervenţii minim-invazive pentru extragerea calculilor urinari cu aparatură de ultimă generaţie.
„Suntem la a doua ediţie a acestui workshop organizat la Arad, cu un grad de complexitate mai crescut faţă de ediţia anterioară, prin efectuarea operaţiilor de nefrolitotomie percutanată pe lângă cele de ureteroscopie flexibilă. Aceste tehnici există de mulţi ani în domeniul medical, însă aparatura actuală ne permite să rezolvăm cazuri mult mai complexe, în mai puţine şedinţe şi într-un timp operator mai scurt, iar astfel scade numărul zilelor de spitalizare şi pacientul prezintă o recuperare mult mai rapidă”, a precizat dr. Horia Mureşan, medicul-şef al Secţiei Clinice Urologie din SCJU Arad, citat în comunicatul menţionat.
La rândul său, medicul specialist Alin Greluş arată că în chirurgia minim-invazivă se foloseşte un aparat miniaturizat prin care se face accesul către căile urinare superioare, iar cu ajutorul laserelor de ultimă generaţie se realizează o fragmentare a calculilor urinari la nivel de pulbere, care ulterior este eliminată de pacient.
„Practic, se realizează o chirurgie intra-renală, în spaţiu închis, în cadrul ureteroscopiei flexibile. În cazul nefrolitotomiei percutanate se realizează un traiect direct de la piele către rinichi, prin efectuarea unei puncţii sub ghidaj radiologic, se introduce un aparat numit Nefroscop, prin intermediul căruia se efectuează fragmentarea, cu diferite tipuri de energii, şi extracţia directă a litiazei renale”, a transmis medicul în comunicat.
În cadrul acestui workshop s-au rezolvat trei cazuri complexe ale unor pacienţi cu calculi urinari supradimensionaţ. Cei trei pacienţi au fost operaţi într-o singură şedinţă operatorie, datorită echipamentelor moderne folosite.